به گزارش همایش نیوز به نقل از مرکز مطالعات علم و فناوری ، گروه مطالعات اقتصادی اجتماعی مرکز مطالعات علم و فناوری فرهنگستان علوم، طی برگزاری جلسات منظم به این جمعبندی رسید که بهترین نقطه عزیمت برای ارتقاء بنیهی اندیشهای اداره کشور تمرکز بر روی سازوکارهای تصمیمگیری و تخصیص منابع خواهد بود. طی چندین جلسه با واکاوی مهمترین نظریههای توسعه قرار بر این شد که کانون تمرکز تلاشهای گروه بر روی بررسی چالشها، الزامات و راهکارهای اصلاح نظام تصمیمگیری کشور متمرکز گردد. مبنای اصلی انتخاب این حوزه آن بود که با بررسی تاریخ اقتصادی کشور از نقطه عطف اولین برنامهی توسعه پس از انقلاب تا امروز مولفههای زیر قابل مشاهده است:
- عدم موفقیت در اکثر تصمیمگیری های کلیدی سه دهه گذشته محسوس است.
- شدت بیشتر چالشها و بحرانها در حیطههایی که نظام تصمیمگیری بیشترین تمرکز و تاکید بر آن را داشتهاند.
- عدم تناسب شدید میان منابع انسانی و مادی در اختیار نظام تصمیمگیری
- خلاهای معرفتی گسترده باقیمانده در نظام تصمیمگیری و تخصیص منابع
- سهم اندک مطالعات آینده شناختی در برنامهریزی های توسعه، در حالیکه یکی از مهمترین فلسفههای برنامهریزی، نگرانی درباره آینده است.
- فقدان مطالعات نظام وار و روشمند دربارهی انبوه ناهماهنگیهای موجود در فرآیندهای تصمیم گیری و تخصیص منابع، در حالی که یکی دیگر از مهمترین فلسفههای برنامهریزی عینیت بخشی به هماهنگیهاست.
- غفلتهای بنیادی در جهت ایجاد وفاق همگانی درباره مفاهیم سرنوشت ساز مانند مفهوم توسعه، مفهوم برنامهریزی، مفهوم عدالت، مفهوم آزادی، مفهوم نوآوری، مفهوم علم و…
- بحران در نظام ارزیابی برنامه های توسعه، قبل از اجرای برنامه های در حین اجرا و پس از آن
- بحران مشارکت: برنامه های توسعه در جهت جلب موافقت و مشارکت نخبگان و مردم و ایجاد حس و انگیزه کافی که اهداف برنامه را اهداف خود بدانند ناموفق بوده اند.
در مرحلهی بعدی کوششهای صورت گرفته در گروه بر روی واکاوی مصداقهای ملاحظات مطرح شده در سطوح فرابخشی و بخشی بوده است به این منظور طی جلسات برپا شده در گروه حوزههای کشاورزی، صنعت، دیوان سالاری دولت و جهتگیریهای سطح توسعه و سطح کلان اقتصاد ملی مورد بررسی قرار گرفت که نتایج برخی از جلسات اختصاص یافته به این موارد در سطح رسانهها نیز انعکاس بایستهای داشت.
محور بعدی تلاشهای گروه ایجاد جلسات مشترک با گروه مطالعات راهبردی بوده است که در آنجا مباحث به محور سازوکارهای از بین بردن دوگانگی و ناهماهنگیهای میان نظام دانایی و نظام تصمیمگیری کشور متمرکز بوده است که در برنامهی مشترک هر دو گروه برای سال جاری برپایی چند همایش جهت انعکاس یافتهها و پیشنهادهای این حوزه در نظر گرفته شده است.